Δεν είναι πια κοντά μας 2012

    Στις 24 Δεκεμβρίου 2012 απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου του Αθανασίου.Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε στο κοιμητήριο της Κηφισιάς στις 27 Δεκεμβρίου 2012.Θερμά συλλυπητήρια  στην οικογένεια.

——————————————————————————–

                        Στις 29 Νοεμβρίου 2012 απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο Γεώργιος Πίγκος στην Επισκοπή. Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων και η ταφή του στο νεκροταφείο Παναγίτσας Επισκοπής στις 30 Νοεμβρίου 2012. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του αποθανόντος.
——————————————————————————–
                        Στις 18 Οκτωβρίου 2012,  έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας Χαράλαμπος Πόγκας, σε ηλίκία 70 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η ταφή στο νεκροταφείο της Παναγίας στην Επισκοπή. Συγχωριανοί, φίλοι και συγγενείς το συνόδεψαν στη τελευταία του κατοικία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι σου ευχόμαστε κ. Μπάμπη.

——————————————————————————–

                        Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή η Ζαχαρούλα Μελανίτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στον  Ιερό Ναό Παναγιάς Μαρμαριώτισσας και η ταφή της έγινε στο νεκροταφείο Χαλανδρίου το Σάββατο 29 – Σεπτεμβρίου – 2012. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει, θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

——————————————————————————–

                   Ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου του 2012 έφυγε από κοντά μας η Μαρία Ράνιου, μητέρα του Προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Βρύσης και Αντιπροέδρου του Συλλόγου Βρύσης – Επισκοπής Η ” Δραγονέρα’, σε ηλικία 87 χρονών. Η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Όλοι οι συγχωριανοί της, την συνόδεψαν στη τελευταία της κατοικία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.

——————————————————————————–

 Ο ποιητής, ζωγράφος, εικαστικός καλλιτέχνης, Θανάσης Κωνσταντίνου, που γεννήθηκε στο χωριό Βρύση Ευβοίας το 1924, «ταξίδεψε» μακριά μας την 17 Αυγούστου 2012. Κηδεύτηκε την 20 Αυγούστου στο νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής στη Βρύση, συνοδευόμενος από στενούς συγγενείς και καλούς φίλους.Ο ποιητής, ζωγράφος, εικαστικός καλλιτέχνης, Θανάσης Κωνσταντίνου, που «ταξίδεψε» μακριά μας την 17 Αυγούστου 2012, γεννήθηκε στο χωριό Βρύση Καρυστίας Ευβοίας το 1924, από τον Δημήτρη (Μπάρμπα-Μήτσο ή Ψαρά, ξακουστό λαϊκό οργανοπαίχτη-λαουτιέρη) και την Κατερίνα Κωνσταντίνου (το γένος Δούνα). Από μικρό παιδί έδειξε την κλίση του για τα γράμματα και τις τέχνες και τον περισσότερο χρόνο του τον αφιέρωνε στο διάβασμα, την ζωγραφική και την κατασκευή ξυλόγλυπτων μικροαντικειμένων.Ως μαθητής στο Γυμνάσιο Κύμης, αρίστευσε και οι καθηγητές του θαύμαζαν την ευστροφία του πνεύματός του και την ευφυΐα που τον διέκριναν και καμάρωναν για το ήθος και την αγωγή του. Ως, ο άριστος μεταξύ πρώτων, επιλέχθηκε για να εκφωνήσει το λόγο στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρώων στην πλατεία της Κύμης. Στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, ο κοφτερός και αντιεξουσιαστικός του λόγος, υποχρέωσε τους καθηγητές του να του επιστήσουν την προσοχή για τους κινδύνους που ενέσκηπταν από την επιμονή του να συγγράφει τις σχολικές εργασίες και εκθέσεις στην δημοτική γλώσσα, σε μια εποχή που επίσημη γλώσσα του κράτους του Μεταξά ήταν η καθαρεύουσα, καθώς και για το γεγονός ότι ο καταγγελτικός του λόγος ήταν πλέον μορφή αντίστασης και είχε ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και των σκοτεινών παρακαθήμενων της δικτατορίας, οι οποίοι απειλούσαν ακόμα και με την αποπομπή του. Ήταν ο μόνος μαθητής που αρνήθηκε να φορέσει στολή της ΕΟΝ, παρά την εξουθενωτική πίεση που του ασκήθηκε.Στην Αθήνα πήγε το 1942, όπου φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθήνας, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο και, παράλληλα, παρακολουθούσε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή. Πίστεψε στις ιδέες του Μαρξισμού-Λενινισμού και προσχώρησε στις γραμμές της ΕΠΟΝ και λίγο αργότερα συνέχισε τους αγώνες του ως μέλος του Κ.Κ.Ε. όπου για την προσφορά του τιμήθηκε με έπαινο το 1946. Για τις ιδέες του και του αγώνες του διώχθηκε και κυνηγήθηκε και για πολύ καιρό δεν μπορούσε να μεταβεί στη γενέτειρά του τη Βρύση, που εκεί, με την εντιμότητα και την ευθύτητά του είχε κερδίσει τον θαυμασμό και την αγάπη, ακόμα και των πολιτικών του αντιπάλων.

Ως ιδρυτικό μέλος του Ε.Ο.Π. (Εκπολιτιστικός Όμιλος Πανεπιστημίου) δούλεψε κοντά στον Βασίλη Ρώτα κ.ά. και συμπορεύθηκε με τους συντρόφους και φίλους του Γιάννη Ρίτσο, Μενέλαο Λουντέμη κ.ά. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο βρέθηκε κοντά και συναναστράφηκε με τους κορυφαίους των γραμμάτων και της τέχνης, όπως τον μεγάλο Γάλλο ποιητή Πωλ Ελυάρ (PAUL ELUARD), τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Κώστα Βάρναλη, τον Γιάννη Μόραλη κ.ά. Οι Δάσκαλοι του, όπως ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης, τον προέτρεπαν να φύγει από την Αθήνα που ήταν διωκόμενος και να πάει για σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία.

Στην πορεία της ζωής του δούλεψε ως εικαστικός καλλιτέχνης [ζωγραφική (λάδι, ακουαρέλα, τέμπερα) – χαρακτική (σε ξύλο, κρύσταλλο, κεραμικό) – γλυπτική – κεραμική – κόσμημα] κοντά στους μεγαλύτερους στον χώρο των τεχνών. Για τη δουλειά του είχε βραβευθεί με το πρώτο βραβείο από την Δ.Ε.Θ. (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης). Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και με άλλους, παίρνοντας διθυραμβικές κριτικές για τα έργα του.

Τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του και στη συγγραφή ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων και ήταν Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έργα του, που έχουν εκδώσει οι εκδοτικοί οίκοι ΙΩΛΚΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ, είναι οι ποιητικές συλλογές:

Πρώτη Άποψη, (ΙΩΛΚΟΣ, 1989),

Βήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001),

Ελεγεία, (ΔΩΔΩΝΗ, 2005),

Καληνύχτα σας Κύριοι, (ΔΩΔΩΝΗ, 2005)

και τα μυθιστορήματα:

Ο Αντάμης, (ΔΩΔΩΝΗ, 2008)

Ατελής Κύκλος, (ΔΩΔΩΝΗ, 2011).

Παρέμεινε, μέχρι το τέλος της ζωής του, ένας ιδεολόγος κομμουνιστής και ονειροπόλος ποιητής.

 

[Οι κόρες του, Κατερίνα και Ελένη Κωνσταντίνου, προσέφεραν τα βιβλία του στην Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Βρύσης-Επισκοπής Ευβοίας «Η Δραγονέρα»].

Βρύση, 26 Αυγούστου 2012

Ελένη Κωνσταντίνου
——————————————————————————–

 

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 93 ΕΤΩΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΙΝΑ) ΚΑΡΑΤΖΑ.  
Η ΝΕΚΡΟΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΨΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΤΑΦΗ ΤΗΣ  ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 25-07-2012 ΣΤΙΣ 16.30 .  
ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ   ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΗΣ.    

 

——————————————————————————————————
Στις 11 Ιουνίου 2012 έφυγε από κοντά μας ξαφνικά ένας πολύ καλός φίλος όχι μόνον του Συλλόγου αλλά και του χωριού μας ο Δημήτρης Μπίτσιος.   Θα λείψει σε όλους όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Καλό ταξίδι Δημήτρη !!!

————————————————————-

 Στις 21 Μαΐου 2012 έφυγε από κοντά μας ο συμπατριώτης μας Δημήτριος Ι. Τσούπρος σε ηλικία 47 ετών.  Η κηδεία του έγινε στις 23-5-12 στο νεκροταφείο των Σπάτων. Ο σύλλογος κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας  αντί στεφάνου κατέθεσε το ποσό των πενήντα ευρώ για το χαμόγελο του παιδιού.  Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι Δημήτρη!
  ————————————————————
Την 1-4-12  σε ηλικία 78 ετών έφυγε από κοντά μας ο Ηλίας Αποστόλου που έμενε στο Νιοχώρι.
Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Ίλιον.
  Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του .Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!!!!
————————————————————
Την 1-4-12  σε ηλικία 78 ετών έφυγε από κοντά μας ο Ηλίας Αποστόλου που έμενε στο Νιοχώρι.
Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Ίλιον.
  Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του .Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!!!!
————————————————————
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012  σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της Γιώργου Σκεμπέ, έφυγε από   κοντά μας η Άννα Σκεμπέ σε ηλικία 93 ετών. Ετάφη στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Αχαρνών μαζί με  τον σύζυγό της στις 13-2-2012. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και στους οικείους  συγγενείς.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει !!!!!!
————————————————————
Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 και σε ηλικία  87  ετών έφυγε από κοντά μας ο συγχωριανός μας Γιώργος  Μπερπάτης .
 Η κηδεία του έγινε την Κυριακή  12 Φεβρουαρίου 2012 στο νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου στο Νιοχώρι  Πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία.
Θερμά  συλλυπητήρια στις κόρες του και στους συγγενείς του. Καλό ταξίδι Γιώργο !!!!
————————————————————
Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από κοντά μας η Παναγιώτα ( Γιούλα ) Ηλιοπούλου το γένος Μεταξά. Η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο στη Λούτσα όπου και  διέμενε. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά  της θανούσης και στους οικείους συγγενείς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει!!!!