Αξιοθέατα Βρύσης

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Λίγο πριν το χωριό Βρύση, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά (ο παλιός νερόμυλος του χωριού), που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού, που πέφτει ορμητικά. Σε απόσταση 300 μέτρων, βρίσκεται η κεντρική πηγή ύδρευσης της περιοχής που ονομάζεται «Κολέθρα». Στην επιστροφή αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα γραφικά ξωκλήσια Αγία Άννα  Άγιος Γιάννης. κ.α.

 ΠΟΤΑΜΙΑ – ΠΗΓΕΣ 

Αρχαιολογικοί Χώροι – Μνημεία

Ναός Ευαγγελιστρίας: (ΔΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ)Στην κορυφή του λόφου Δραγονέρα στα βορειοδυτικά της Βρύσης βρίσκεται το εξωκλήσι της Ευαγγελιστρίας, κτισμένο στα ερείπια του αρχαίου ναού, που φημολογείται ότι ήταν της θεάς Άρτεμης.

Κάστρο Κούπα:  Στο λόφο υπάρχουν τα θεμέλια της αρχαίας πόλης«Βρύγχες», η οποία ήταν ένας από τους δήμους της αρχαίας Ερέτριας. Οι πύλες των τειχών διατηρούνται σε δύο σημεία μέχρι σήμερα.

Παραδόσεις και Θρύλοι για την Δραγκονάρα

Είναι εκπληκτικός ο πλούτος των θρύλων και των παραδόσεων που συνδέονται με την Δραγκονάρα. Όμως ο χώρος εδώ είναι αρκετά περιορισμένος για να μιλήσουμε με λεπτομέρεις. Ενδεικτικά μόνο, θα αναφερθούμε σύντομα στους πιο γνωστούς από τους θρύλοςυ αυτούς.

Πρώτα πρώτα ο πασίγνωστος θρύλος για το Αγίασμα. Στο βάθος της σκοτεινής σπηλιάς με το νερό, υπάρχει, λένε, μια σιδερένια πόρτα που την φυλάει η Δράκενα, η Δρακονέρα, και που πάνω της γράφει: «Άμα με ανοίξεις θα το μετανιώσεις, και άμα δε με ανοίξεις πάλι θα το μετανιώσεις».

«Άμα ανοίξει η Δραγκονάρα θα σωθεί όλος το κόσμος!» λέει μια λαϊκή τοπική έκφραση, ακούγεται όμως και η αντίθετή της: «Άμα ανοίξει η Δραγκονάρα θα χαθεί όλος ο κόσμος!».

Σε άλλο θρύλο η Δραγκονάρα ήταν κόρη του Βασιλιά της Ερέτριας. Την απήγαγάν όμως οι στρατιώτες του εδώ κάστρου και ο Βασιλιάς τους την πάντρεψε με το γιό του. Οι Ερετριείς που ήρθαν με στρατό να πάρουν με τη βία πίσω τη Βασιλοπούλα τους, έφτιαξάν μια μεγάλη γέφυρα με σχοινιά από μετάξι που συνέδεε το Αγιαγιώτικο βουνό με το βουνό του κάστρου. Μια νύχτα οι πολιορκιμένοι έκοψαν την γέφυρα και πολλοί Ερετριείς σκοτώθηκαν.

Όμως την άλλη μέρα σκοτώθηκε από βέλος ερετριακό και ο γιός του Βασιλιά του κάστρου. Τότε αυτός απαρηγόρητος, διέταξε τους τεχνίτες τους να φτιάξουν ένα χρυσό άγαλμα του σκοτωμένου παιδιού του.

Πριν οι Ερετριείς μπουν στο κάστρο και πεθάνει και ο ίδιος, το έθαψε σε μέρος μυστικό και το φυλάει από τότε, λένε, ένας φοβερός δράκος.

Αθλητισμός

Υπάρχει αθλητικό κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο μπάσκετ) στη θέση «Περνία»